STABIILI Podcast Jakso 2

Päivän podcast-jakson vieraana meillä on Lasse Rantala ja aiheena fysiikkavalmennus sekä ohjelmointi. Lasse on fysioterapeutti ja fysiikkavalmentaja. ”…ne [fysioterapia ja fysiikkavalmennus] tepsuttelee käsi kädessä aika kivasti”, Lasse sanoo. Lasse on työskennellyt paljon CrossFitin, sekä muiden lajien, kuten melonnan, uinnin, kamppailulajien ja triatlonin, oheisharjoittelun parissa. ”Se on itse asiassa aika hyvä juttu se, että mulla ei oo niin sitä uintitaustaa, että mä tavallaan ajattelen sieltä laatikon ulkopuolelta”.

Lasse tekee CrossFit-salin perusohjelmointa sekä CrossFit-kilpaurheilijoiden ”massa”ohjelmointia. Puhutaan näiden kahden välisistä eroista: ”se [kilpaohjelmointi] on enemmän kuormitusten laskemista ja syklittelyä… niin silloin [perusohjelmoinnissa] ei tarvii niin hirveesti miettiä sitä kuormituselementtiä…” Jakson aikana Lasse avaa tarkemmin mitä tarkoittaa näillä lauseilla.

CrossFitin vaatimukset ja tyypilliset heikot lenkit/ongelmakohdat käydään myös läpi jakson aikana, sekä miten ne tulisi ottaa huomioon ohjelmoinnissa. Lassen mukaan nimi Mat Fraser on tärkeä osa pärjäämistä, mutta muitakin tärkeitä asioita on. ”…usein se on kiinni siitä se suorittaminen, että nojaillaan vähän liikaa polviin”, pohtii Lasse. Myös eri ikäluokkien välisiä vaatimuksia käydään läpi.

CrossFitistä kuulee usein myös, että liikkeet tehdään huonolla tekniikalla, ja laji aiheuttaa loukkaantumisia ja alipalautumista. Jaksossa pohditaan, kuinka tärkeää hyvä tekniikka on, vai onko ollenkaan. Voiko toistot ryskyttää läpi voimalla, vai saako kauniilla tekniikalla parempia tuloksia aikaan? Puhutaan myös siitä, mitkä ovat just ne parhaimmat oheisharjoitteluliikkeet, ja onko teoreettisesti paras liike aina se käytännössä paras ”…ei silleen et sulla täytyy olla tiiäkkö rigi ja ghd-penkki ja 200kg painoja että sä pystyt alottaa sen tekemisen”. Lasse antaa myös hyviä neuvoja siihen, mitä jokaisen CrossFit-urheilijan kannattaisi itse ottaa huomioon enemmän omassa tekemisessä. Saadaksesi selville mitä se on, ja mistä kaikesta muusta jaksossa puhuttiin, ota jakso kuunteluun!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *