STABIILI Podcast Jakso 6 – Vieraana Jami Tikkanen

Päivän jaksossa vieraana on Jami Tikkanen, joka on koulutukseltaan osteopaatti ja toimii maailman parhaiden CrossFit-urheilijoiden valmentajana. Päivän jaksossa teemana on vahvasti CrossFit ja mitä lajissa pärjääminen vaatii. Jami valmentaa muun muassa Annie Thorisdottiria. Jaksoss saamme kuulla Jamin tiestä Annien valmentajaksi. ”Sanoin että oot kyllä aika hyvä, mutta uskon, että voit olla vielä paljon parempi ja mie uskon, että voisin auttaa”, Jami kertoo hänen ja Annien välisestä keskustelusta, josta heidän yhteistyö alkoi.

CrossFitin huipulla taso kovenee joka vuosi. Jaksossa keskustelemme siitä, mitä huipulle pääseminen vaatii, ja mikä erottaa huiput hyvistä urheilijoista. ”Se että ymmärtää, että ei oo mitään yhtä maagista treeniä tai ohjelmaa mitä pitää seurata vaan se, että tekee vuosia ja vuosia tekee sitä työtä pitkäjänteisesti”, Jami kommentoi yhtä menestyksen taustalla olevia tekijöitä.

”Work on your weaknesses until they become your strengths” on tuttu lausahdus, jota varmasti monet crossfittajatkin ovat kuulleet. Onko kuitenkin tärkeää aina vaan tehdä heikkouksia ja jättää vahvuuksien jumppaaminen kokonaan pois? Tästä keskustelemme jakson aikana. ”Kaikilla on jotain luontaisia vahvuuksia, ja niihin kannattaa panostaa aika paljon, ja sitten koittaa nostaa niitä heikkouksia sille tasolle että ne on tarpeeks hyviä”, Jami pohtii asian tiimoilta, ja avaa asiaa vähän tarkemmin.

Puhdas liike näyttää aina hyvältä, mutta se ei valitettavasti varsinkaan ulkopuolisille ehkä ole se, mistä CrossFit olisi kaikkein tunnetuin laji. Kuinka tärkeää tämä kuitenkin on lajissa, ja onko olemassa vain yhtä tiettyä tapaa tehdä liikkeet ”puhtaasti”? Tämä selviää myös jakson aikana. ”Eri lajeissa näkee ihmisten semmosia tekniikoita tai sellasia liikkeitä mitkä ei välttämättä heti näytä siltä puhtaalta tai siltä mikä kirjassa olis semmone kuva liikkeestä, mut se toimii älyttömän hyvin sille urheilijalle”, Jami miettii omaa suhtautumistaan asiaan ja kertoo myös miten paljon hän omien urheilijoidensa kanssa panostaa liikkeen laatuun.

Hengitys on ihmisille elintärkeä toiminto, mutta voi myös vaikuttaa urheiluun paljon. Miten tärkeää hyvä hengitys on CrossFitissä, entä mitä oikein haetaan nenähengittelyllä? Näihin kysymyksiin yritetään löytää vastaukset jakson aikana. ”Kaikki pystyy hengittää jollain tavalla, niin siihen on helppo olla kiinnittämättä huomiota kun se on tavallaan niiku tarpeeks hyvää”, Jami kommentoi hengittämistä ja kertoo myös millainen merkitys hengityksellä on lajin kannalta.

Puhumme jakson aikana siitä, mitä osteopatia on ja miten se eroaa (vai eroaako?) fysioterapiasta. Käymme myös läpi sitä, miten osteopatiaa voi käyttää hyödyksi valmentamisessa. Jami on myös kouluttautunut neurologisen harjoittelun puolella, ja jaksossa keskustelemme myös sen merkityksestä valmennuksessa ja suorituskyvyn optimoinnissa.

CrossFitissä nähdään joka vuosi huikeampia suorituksia, ja sitä pohtii väkisinkin miten pitkälle tämän lajin urheilijat oikein voivat suorituskyvyssään päästä. Tähän haetaan myös Jamin mielipidettä, eli siihen miltä CrossFit tulee tulevaisuudessa näyttämään, niin kilpaurheiluna kuin tavallisen kansan harrastuksenakin. ”Sillo ku mie ite alotin 2006 niin se oli tosi semmonen niiku hardcore-juttu ja sitä teki tosi muutama vaan ja likasilla saleilla tehtiin jos oli salia ollenkaan”, Jami pohtii miten CrossFit on nyt jo muuttunut ja miettii myös miltä CrossFitin tulevaisuus tulee näyttämään.

Lopuksi yritetään tuttuun tapaan löytää vinkkejä kuuntelijoille. Tällä kertaa asioihin, joita itse voisi alkaa tekemään parantaakseen liikettä ja hengitystä. Eli jos haluat napata vinkit talteen, ja kuunnella tarkemmin mistä jaksossa puhuttiin, ota jakso kuunteluun!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *